Ada yang katakan ia minuman tonik ajaib yang boleh membantu 1001 penyakit.
Masakan tidak, ia satu-satunya minuman yang dapat menembusi hingga selular sel (DNA).
Mari kita kenali setiap bahan utama di dalam Vivix. Supaya kita faham bagaimana ia bertindak secara semulajadi tanpa bantuan steroid.
4 Bahan Istimewa Utama dalam Vivix
Anggur Muskadin
Jenis anggur ini sangat special. Maaf memang tiada di Malaysia, kalau ada terjumpa pun ia diimport dari luar negara dengan harga 100g boleh cecah ratusan dolar.
Salah satu keistimewaan yang ketara ialah ia tumbuh dengan jumlah kromosom ganjil. Ia mempunyai jumlah kromosom lebih satu dari jumlah kromosom anggur biasa. Saiznya juga berbeza; lebih besar dan boleh mencecah saiz sebiji bola golf!
Antara keistimewaan anggur muskadin adalah:
- Kaya dengan fiber. Fiber diperlukan untuk memudahkan penghadaman. 1 biji anggur muskadin bersamaan 5x lebih fiber. Maka ia sangat sesuai diambil oleh pesakit buasir.
- Nilai kalori yang lebih rendah. Orang yang ingin diet pasti suka.
- Tinggi antioksidan untuk melawan radikal bebas. Sangat bagus bagi menghalang sel kanser dari merebak. (sumber: American Institute of Cancer Research)
- Mengandungi 2x lebih kandungan vitamin c berbanding anggur biasa.
Polyganum Cuspidatum
Bukan sedar daun biasa. Nama lainnya adalah Japanese Knotweed. Menurut kepercayaan orang cina, tumbuhan ini digunakan untuk merawat penyakit bronkitis, jaundis, tekanan darah, jantung dan juga masalah haid yang tak stabil.
- Ibu kepada Resveraterol. Apa Itu Resveraterol? Semak sini. Dimana ia juga adalah agen antioksidan yang melawan radikal bebas. Isitimewanya lagi resveraterol ini bersifat anti kulat, anti radang, anti bakteria dan anti viral.
- Agen Pelambat Penuaan. Bukan muda tak tua tua. Resveraterol di dalamnya berfungsi mengaktifkan agen pelindung sel sambil baiki sel rosak. Tak hairanlah pengamal vivix nampak 10 tahun lebih muda dari usia.
- Sangat berguna untuk lelaki mati pucuk di mana berpunca dari salur darah yang sempit ataupun tersumbat.
- Memberi tenaga pada sel. Untuk wanita pula, bila sel bertenaga, telur (ovum) berupaya berpecah (split) dengan jayanya. Sekaligus meningkatkan peluang untuk hamil.
- Meningkatkan metabolisme badan. Sesuai untuk pengamal yang inginkan kurangkan berat badan.
Elderberry
Kenapa tak guna je blueberry? Cranberries? Strawberries? Tentu sekali elderberry miliki sifat lebit hebat.
Ya, ia mengandungi flavonoid. Ia bertindak mengawal keradangan (inflammation). Contoh seperti pesakit gout, ia boleh mengurangkan sakit bengkak kaki itu.
- Bagus untuk demam, batuk dan badan lesu. Ia boleh mengurangkan 505 dari simptom yang datang.
- Beruapaya meningkatkan sistem imun kerana kandungan antioksidan yang tinggi.
- Menurut kajian yang dilaporkan oleh The Journal of International Medical Research, pesakit yang alami selesema dan diberikan Jus elderberi sembuh dalam 3 hari berbanding makan ubat batuk yang sembuh dalam masa 7 hari.
- Merangsang pengeluaran cytokins dimana ia adalah salah satu protein yang mengawal tindakbalas sistem imun kepada peyakit dan jangkitan.
Lobak Ungu
Bukan lobak merah ya, lobak ungu. Ada di pasaran di bahagian Organik biasanya, boleh semak harganya per 100 gram.
Ia juga bukan calang-calang. Banyak khasiat yang terkandung di dalam lobak ungu, di antaranya:-
- Mengandungi tinggi antocianin. Ia adalah pigmen yang membuatkan lobak ini berwarna ungu dan semestinya kandungan antioksidannya juga lebih tinggi berbanding lobak oren biasa.
- Seperti anggur muskadin, lobak ungu mengandungi kalori rendah, kaya fiber, vitamin K, vitamin C dan potassium.
- Ianya adalah anti carcinogen atau bahasa mudahnya agen anti-kanser. Kajian dari Department of Nutrition & Food Science di University of Maryland mendapati antocianin berupaya menghalang sel kanser dari tumbuh.
- Sangat bagus untuk pesakit sendi (Rheumatiod Arthritis) yang berupaya mengurangkan bengkak.
- Bagus untuk mata.
- Merendahkan kolestrol jahat di dalam badan.
- Bermanfaat untuk pesakit kencing manis. Seperti yang kita tahu biasanya pesakit kencing manis mengalami kerosakan pada pembuluh darah. Bila dah rosak, ia menyebabkan kandungan gula dalam darah pun naik. Jadi antocianin inilah yang datang perbaiki, menguatkan dan melancarkan saluran darah. Sekaligus bacaan gula dalam darah kembali normal.
Comments
Post a Comment